První dojmy: Northgard

Northgard: Země nepoznané jsou vikingskou deskovou hrou vycházející z populární počítačové předlohy.

Na první pohled hra možná působí obrovsky a složitě, ale nenechte se mýlit. Byla by to škoda. I přesto, že se v podstatě jedná o 4X hru (z anglického eXplore, eXpand, eXploit a eXterminate - tedy prozkoumat mapu, rozšířit svůj vliv, využít zdroje a napadnout a zničit ostatní hráče), herní mechanika je tak jednoduchá a čistá a průběh hry velmi svižný, že ji bez problémů zvládne rodina, které tolik nevadí trochu interakce.

 

Northgard: Země nepoznanéNorthgard: Země nepoznané

Základem hry je jednoduchý Deckbuilding, ve kterém každý hráč ve svém kole zahraje jednu kartu, provede její akci a pokračuje další hráč. Pokud kartu zahrát nemůže a nebo nechce, může pasovat. Správné načasování, kdy ukončit svou účast v probíhajícím kole je tady poměrně zásadní. Ovlivňuje nejen začínajícího hráče do dalšího kola, ale i výběr nových karet do herních balíčků. Kdo dřív přijde (pasuje), ten dřív mele (vybírá z více karet). Na druhou stranu, čím déle hraji, tím méně hráčů může moje akce ovlivnit. Což se může hodit při nějakém nečekaném útoku.

Northgard karty

Pomocí karet v balíčku hráči objevují nová území, zabírají je a získávají tím zdroje a vítězné body, staví na nich různé budovy a bojují o ně. Souboje samy o sobě nejsou nikterak komplikované a hru nezdržují. 

Cílem hry je být nejslavnější vikingský kmen. Body věhlasu se získávají především obsazováním a držením různých území, potom ze samotných karet a případně i v bojích s různými monstry.

Monstra jsou volitelnou součástí hry a první hru se asi obejdete bez nich, ovšem s nimi přichází do hry úžasný chaos, zvláště v jejich drsnější variantě. Určitě doporučuji! :)

Northgard monstra              Northgard monstra

 

Northgard: Země nepoznané jsou krásnou, svižnou a zábavnou hrou, která vás díky velmi přístupným pravidlům vtáhne do světa civilizačních her a epických zážitků.