Herní mechaniky: Deckbuilding

Deckbuilding, jak již název napovídá, pracuje s tvorbou balíčku. V průběhu hry si hráč postupně tvoří a vylepšuje svůj balíček ať už získáváním nových karet nebo jejich vyřazováním. Nemusí jít ale vždy o karty, v podstatě stejnou mechanikou je Bagbuilding, který my hezky česky nazýváme "pytlíkbuilding". Zde se v průběhu hry tvoří herní pytlík s různými žetony.

Prvním představitelem Deckbuildingu byla hra karetní Dominion, která tento mechanismus představila ve své čisté podobě. Všichni hráči začínají se stejným balíčkem karet a ze společné nabídky postupně dokupují nové a nové karty tak, aby na konci hry měli co nejvíc bodů.

Dominion

Ve hře Star Realm už nehrajete na body, ale útočíte na soupeře pomocí své flotily vesmírných lodí a snažíte se snížit jeho Autoritu (v podstatě životy) na nulu. V Břinku se už jako dobrodruh pomocí balíčku pohybujete podzemím a snažíte se nasbírat co nejhodnotnější poklad. Ztracený ostrov Arnak Deckbuilding používá jen jako jeden z mechanismů a mezi ostatními mu to moc sluší. Mezi náročnější Deck Buildingy patří kooperativní hra Konec věků, ve které se poslední přeživší mágové snaží zabránit zničení civilizace.

Star RealmsBřinkZtracený ostrov ArnakKonec věků