První dojmy: Palírna

Palírna, s vtipným podtitulem "Dvakrát destilovaná hra", je velmi tématická hra, ve které jste zdědili lihovar a vaším snem je stát se Mistrem lihovarníkem. Abyste se o tento titul mohli ucházet, musíte nakupovat ty nejkvalitnější suroviny, ze kterých se budete snažit vydestilovat ty nejproslulejší lihoviny. Také není radno zanedbávat vylepšení lihovaru, která vám přinášejí zajímavé výhody.

 

Jedná se o budovatelskou hru se správou zdrojů, ve které je potřeba dobře plánovat a správně investovat nejen své těžce vydělávané peníze, ale i drahé přísady. Samotná destilace je potom skvělá minihra, která dělá celou hru velice zábavnou.

 

            Hrajeme Palírnu         Palírna nabídka na trhu

 

Jde totiž o to, že během každé destilace si připravíte do kvasného tanku různé přísady ve formě karet, přidáte odpovídající počet karet alkoholu, všechny karty vezmete a důkladně zamícháte a poté vrchní a spodní kartu z takto vytvořeného balíčku odstraníte. Za zbylých karet teprve zjistíte, co jste vlastně vydestilovali. Každý lepší destilát totiž vyžaduje určité množství konkrétních cukrů a pokud se vám během destilace "povede" daný cukr odstranit, vyrobíte buď něco méně výnosného a nebo dokonce jen nějakou obyčejnou vodku.

 

    Palírna etikety a bodování     Palírna lihovar

 

S náhodou jde ale ve hře dobře pracovat, ať už přidáním více surovin, více daného cukru a nebo určitým vylepšením lihovaru. Vyrobenou lihovinu je poté třeba v odpovídající nádobě uložit do skladu, odkud se v nějaké luxusní lahvi prodá a přinese okamžitý zisk. Určité druhy lihovin tam ale mohou zůstat a zrát, což vám přinese při prodeji více peněz a hlavně zráním destilát získává různé příchutě, které vám zaručí více vítězných bodů. A kdo by nechtěl whisky s příchutí kupříkladu slaniny, že?

 

Palírna příchutě

 

Hra přichází s velkým množstvím komponent, na které jsou v krabici připraveny pořadače usnadňující přípravy hry. Během té si vybíráte, které druhy alkoholu budou ve hře a za jakého lihovarníka budete hrát, takže znovuhratelnost bude vysoká.

 

Palírna je zábavná hra s netradičním tématem střední náročnosti. Ze začátku chvilku trvá, než se zorientujete, ale pak už hra šlape jako hodinky. Až na tu sem tam vyrobenou vodku místo luxusní tequily :)))