První dojmy: Spící bohové

Spící bohové jsou dobrodružnou kooperativní hrou o posádce parníku Mantikora, který se během jedné z bouří na moři dostane do zvláštního světa a musí najít cestu zpět domů. Těšit se můžete na objevování a průzkum spousty ostrovů, rozhovory s jejich obyvateli, souboje i hledání pokladů.

Jedná se o kampaňovou příběhovou hru s herní dobou až 20 hodin, takže se připravte na pořádnou jízdu. Podobně jako v ostatních hrách Ryana Laukata na vás čeká nádherný kouzelný svět plný dobrodružství.

 

Pozor, fotky obsahují mírné spoilery!

 Fotky z hraní obsahují komponenty (figurky a kovové mince), které nejsou součástí hry a jedná se o doplňky, kterými jsme si během hraní zpříjemňovali hru.

 

 

Spící bohové První dojmy                  Spící bohové První dojmy

 

Mapa světa je atlasem (podobně jako ve hře Cestou necestou nebo Plyšová hlídka), kde každá stránka knihy představuje různé části světa, mezi kterými se pohybujete listováním v knize. Na každé stránce naleznete několik ostrovů, ostrůvků a speciálních míst k prozkoumání. K dispozici máte 8 členů posádky s různými schopnostmi, které rozdělíte mezi hráče a s jejichž pomocí pak plníte různé zkoušky a bojujete.

 

Spící bohové První dojmy

 

Aktivní hráč (vždy ovládá navíc i kapitánku lodi Mantikora) se rozhodne, jakou akci provede na lodi a následně jedná na mapě světa. Na lodi se primárně získávají žetony rozkazů, které slouží k aktivaci schopností postav a předmětů a také k možnosti pomoci ve zkouškách mimo svůj tah. Dále získáváte karty schopností, kterými vybavujete členy posádky a rozšiřujete tak své herní možnosti.

 

Spící bohové První dojmy

 

Na mapě světa se pak pohybujete z místa na místo, zažíváte zajímavá setkání, řešíte rébusy, obchodujete, za získané zkušenosti vylepšujete členy posádky a v případě krize i bojujete.

 

 

Soubojový systém v této hře mě velmi mile překvapil a hodně bavil. Jedná se o povedenou minihru, kde má každá karta nepřítele mřížku 3x3 polí vyplněnou různými symboly – životy, způsobované zranění, speciální nepříjemná vlastnost a nebo třeba zda je létající. Střetnutí vám řekne, kolik a kterých nepřátel potkáte, jejich karty vyložíte před sebe a vaším úkolem je pokusit se prorazit obranu a tím způsobit zranění. Podle toho, kolik zranění udělíte, tolik symbolů na kartě nepřítele překryjete.

Chcete se pokusit nepřítele spíš rychle zabít a riskovat, že když to nevyjde, tak vám hodně znepříjemní situaci? A nebo ho nejprve oslabíte a zbavíte ho tak nepříjemných vlastností s tím, že boj se protáhne a on vám udělí více zranění? Vtip je v tom, že v rámci jednoho útoku na sebe musí překryté symboly na kartách navazovat a obvykle to, co chcete překrýt nejvíc, je od sebe daleko.

 

Spící bohové První dojmy                                                      Spící bohové První dojmy

 

 

Vaším cílem je hledat a sbírat posvátné předměty, které vám umožní vrátit se domů. Jak, to už bohužel netuším. V průběhu našeho herního odpoledne (a večera a noci) jsme odehráli 13 hodin a jsme ve dvou třetinách hry. Takže jak to celé dopadne si už budete muset vyzkoušet sami :)

 

Nutno podotknout, že zahrajete-li si hru podruhé, budete už mít nějaké informace z minula. Hra sama doporučuje dělat si poznámky. Tento systém asi nemusí vyhovovat každému, ovšem herní svět je tak rozlehlý, že vám jeho průzkum zabere desítky hodin.

 

Spící bohové První dojmy

 

Spící bohové jsou krásnou a zábavnou hrou se spoustou možností co dělat. Pokud máte rádi dobrodružství a libujete si v příběhových volbách, tuto hru si užijete. A pro ty, které děsí dlouhá herní doba – hra se dá kdykoli uložit a vrátit se k ní později.

 

A tip na závěr: Cokoli vám skočí na palubu, sežrat! :)))